Uzlaşma

İki taraf arasında çözüme ulaşamamış sorunlar için, uzlaşma mahkemeler için alternatif çözüm yoludur.  Ceza hukukunda uzlaştırma, soruşturma davasında tarafsız kimselerin arabuluculuğuyla uyuşmazlığın sonu çözülmesi için mağdurun ve failinin iletişim kurduğu süreçtir.

Arabuluculuk ve uzlaşma arasındaki fark uzlaştırıcının bu süre içerisinde herhangi bir taraflara, bağlayıcı olmamakla birlikte uzlaşma teklifi sunmakla yükümlü olmasıdır. Bununla birlikte arabulucu böyle bir teklif yapmaktan kaçınmaktadır.

Uzlaşma şikayetten vazgeçmek anlamına gelmemektedir. Ancak uzlaşmadan önce şikayetten vazgeçildiyse uzlaşmadan yararlanılamaz. Bunun için de tarafların yapması gereken ‘’ Şikayetçi Değilim, Uzlaşmak İstiyorum” ifadesi yerine, hala şikayetçi ve uzlaşmak istiyorsanız, ‘’Şikayetçiyim, Fakat uzlaşmak istiyorum” demelisiniz.

Suçtan mağdur olan kişinin suç şüphelisi ile anlaşma sonucunda ceza yargılamasının sona ermesiyle birlikte uzlaşma çözüme kavuşmasıdır.

Avantajları

  • Uzlaşma taraf özgürlüğüne imkan verir

Uzlaşma karar makamının uzman niteliğinde olmasına imkan verir.

  • Taraflar uzlaştırıcıyı seçme konusunda tamamen serbesttirler.

Uzlaştırıcının mutlaka profesyonel bir alt yapıya sahip olması şart değildir. Taraflar seçimlerini uzlaştırıcının deneyimini, profesyonel veya kişisel uzmanlık alanını, erişilebilirliğini, dil ve kültürel niteliklerini göz önünde bulundurarak yapabilirler. Uzlaştırıcı, tarafsız ve bağımsız olmalıdır. Raflar uzlaşmanın zamanını, dilini, yerini, yapısı ve içeriğini seçmekte tamamen özgürdürler.

  • Uzlaşma zaman ve masraf tasarrufuna imkan verir.

Uzlaşma süreci gayrı-resmi ve esnek olduğundan, zaman ve masraftan tasarruf edilecek şekilde yürütülebilir.

  • Uzlaşma gizliliğe imkan verir.

Taraflar genellikle uzlaşma sürecinin gizli kalması konusunda aralarında anlaşırlar. Böylece bu süreç içerisinde açığa çıkabilecek ticari sırların gizliliği de korunmuş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir